31/8/15

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ


Αιώνες τώρα επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι είναι λαμπρότερο και μεγαλύτερο απ’ οποιαδήποτε άλλη Πανσέληνο του χρόνου, κάτι που φυσικά δεν είναι σωστό αφού πρόκειται απλά για μια οπτική απάτη. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ’ αυτή τη θέση η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της Πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα. Υπάρχει φυσικά μετρήσιμη διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της ή στο απόγειό της, κάτι που συμβαίνει μια φορά κάθε μήνα. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, που οφείλεται όπως είπαμε αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.

ΒΡΕΧΕΙ ΓΡΙΕΣ - ΔΑΝΙΗΛ ΧΑΡΜΣ

ΤίτλοςΒρέχει γριές 
Συγγραφέας: Δανιήλ Χαρμς (1905  - 1942)
Είδος: Διήγημα
Γλώσσα: Ελληνικά

19/8/15

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Ο Περιβαντολογικός – Οικολογικός – Εξωραιστικός και Πολιτιστικός  Συλλόγου «ΗΛΕΚΤΡΟΝ» Μεταμόρφωσης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΑΘΗΝΑ 180 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ» επισκέφθηκε στις 16-8-2015 την ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.
Είδαμε πίνακες μεγάλων ζωγράφων, συνθέσεις ξυλογραφίες, γκραβούρες, υδατογραφίες της παλιάς Αθήνας.
Θαυμάσαμε έργα του Παρθένη, Λύτρα, Αξελού, Δεβετζή, Τσουχόπουλου, Σπέντζα, Κοροβέση, Θεοφυαλκτόπουλου και άλλων μεγάλων δημιουργών.
Στην ζέστη της καλοκαιρινής Αθήνας, απολαύσαμε μια όαση πολιτιστικής δροσιάς και γεμίσαμε τις μπαταρίες μας πολιτισμό, που γεφυρώνει το παλιό με το σύγχρονο, την τέχνη με την ζωή.

Η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

Γεωργία Αλεξίου




17/8/15

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ «ΝΕΑ ΑΝΕΜΩΝΑ»


Μεταμόρφωση 13 Αυγούστου 2015
Αρ. πρωτ. 674

Προς τους:
1.- Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας
Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Μεταμόρφωσης
2.- Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Μεταμόρφωσης

Θέμα : Λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Νέα Ανεμώνα»

1.- Με ανυπόγραφη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μεταμόρφωσης στις 7-8-2015, γνωστοποιήθηκε ότι «λόγω εκτάκτου προβλήματος» ο θερινός κινηματογράφος «Νέα Ανεμώνα», δεν θα λειτουργήσει από 7 έως 9/8/2015.
2.- Όπως έγραψε η εφημερίδα «Εκφραση της Μεταμόρφωσης»
πως στις 5 Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε διακοπή της λειτουργίας του Δημοτικού Κινηματογράφου “Νέα Ανεμώνα” και συνέλαβε τους δύο υπαλλήλους και υπεύθυνους για τη λειτουργία του! Το αιτιολογικό της σύλληψης ήταν πως...ο Δημοτικός Κινηματογράφος δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας! Έτσι, η προβολή της προγραμματισμένης για εκείνη την ημέρα ταινίας διακόπηκε και οι δύσμοιροι υπάλληλοι βρέθηκαν να διανυκτερεύουν στο κρατητήριο του τοπικού Α.Τ. και την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο όπου και πήραν αναβολή για να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο.
3.- Με ανυπόγραφη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μεταμόρφωσης στις 10-8-2015, γνωστοποιήθηκε ότι ο θερινός κινηματογράφος θα λειτουργήσει κανονικά.

          Επειδή η αρχική ανακοίνωση του Δήμου Μεταμόρφωσης είναι παντελώς αόριστη και δεν διευκρινίζει την αιτία για την οποία διακόπηκε η λειτουργία του θερινού κινηματογράφου «Νέα Ανεμώνα».
          Επειδή η αοριστία αυτή αντίκειται στις διατάξεις του Ν. 2690/1999 και στην υποχρέωση που έχει ο Δήμος να ενημερώνει τους Δημότες και κατοίκους της Μεταμόρφωσης υπεύθυνα, με σαφήνεια και γνωστοποιώντας όλα τα δεδομένα του συμβάντος.
          Επειδή αν πράγματι συνέβη ότι αναγράφει η εφημερίδα «Έκφραση» πρόκειται για μείζον ηθικό θέμα της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή να λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια ο κινηματογράφος χωρίς άδεια λειτουργίας.
          Επειδή η Δημοτική Αρχή γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει και έχει πληρωθεί από τον προυπολογισμό του Δήμου, μελέτη για την δημιουργία και νόμιμη λειτουργία θερινού κινηματογράφου στο πρώην οικόπεδο «Μισαηλίδη», στην οδό Πευκών, το οποίο οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του Δήμου και σε τμήμα του αναγείρεται ο βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα του Δήμου προβλέπεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει νόμιμα θερινός κινηματογράφος.
          Επειδή η Δημοτική Αρχή γνωρίζει πολύ καλά ότι για την κατασκευή του θερινού κινηματογράφου υπήρχαν κονδύλια από την Ευρωπαική Ένωση της τάξεως του 1.000.000 ευρώ, σε σχετικό πρόγραμμα, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποίησε η Δημοτική Αρχή.

          Επειδή ο σύλλογός μας έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη.

          Παρακαλούμε να μας απαντήσετε μέσα σε είκοσι ημέρες όπως οριζει ο νόμος, την ακριβή αιτία για την οποία δεν λειτούργησε ο θερινός κινηματογράφος «Νέα Ανεμώνα» από 7 έως 9/8/2015 και εάν είναι αληθινά αυτά που έγραψε η εφημερίδα «Εκφραση».
          Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, σας δηλώνουμε ότι αν δεν λάβουμε την απάντησή σας μέσα στην παραπάνω προθεσμία, θα θεωρήσουμε ότι είναι απολύτως αληθή τα αναγραφόμενα στην παραπάνω εφημερίδα και εξιστορούν τα πραγματικά περιστατικά.

          Υπενθυμίζουμε ότι είσαστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε στις παραπάνω ερωτήσεις μας και ότι κατά την περίοδο του Αυγούστου δεν αναστέλλονται οι νόμιμες προθεσμίες, μέσα στις οποίες οφείλετε να μας απαντήσετε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγιώτα Λαμπροπούλου                                                                      Θεμιστοκλής Αλεξίου





ΙΒΑΝΟΗΣ - ΓΟΥΟΛΤΕΡ ΣΚΟΤ

ΤίτλοςΙβανόης
ΣυγγραφέαςΓουόλτερ Σκοτ (1771 - 1832)
Είδος: Μυθιστόρημα
Γλώσσα: Ελληνικά

13/8/15

ΧΡΩΜΑΤΑ


Μια σύντομη ιστορική αναδρομή.
Από τα πανάρχαια χρόνια ο άνθρωπος θέλησε να δώσει χρώμα στα καθημερινά του αντικείμενα και κυρίως στα ρούχα του. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Μαγιάς και οι Αιγύπτιοι ήταν οι κάτοχοι των μυστικών της βαφής περισσότερο από τρεις χιλιετηρίδες.
Ο τρόπος παρασκευής των βαφών ήταν μυστικό φυλαγμένο με την ποινή του θανάτου και μεταδιδόταν με ειδική τελετή. 
Οι βαφές παρασκευάζονταν από φυσικά μέσα οργανικά και ανόργανα και η παρασκευή τους έπαιρνε τη μορφή ιεροτελεστίας.
Τα χρώματα παραγόντουσαν σε μικρή ποσότητα κι έτσι η απόκτηση τους ήταν προνόμιο των βασιλιάδων και των πλουσίων ηγεμόνων.
 Στην Ελλάδα η βαφή μεταδόθηκε μετά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που μετέφερε πολλά από τα μυστικά των λαών που κατάκτησε. 
Το μπλε, το μαύρο και το κίτρινο ήταν τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά. Η παλαιοντολογία μας δίνει πληροφορίες για την βαφή των ζωγραφικών παραστάσεων, που αρχικά ήταν σχεδιασμένες μόνο με μαύρο χρώμα και αργότερα προστέθηκε το καφέ. Η τέχνη της πορφύρας, δηλαδή η παραγωγή έντονου κόκκινου χρώματος από κάποιο είδος κοχυλιών άκμασε από πολύ παλιά. 

10/8/15

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΡΑΖΛΕΡ (ΤΟΜΟΣ 1ος) - ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΑΖΕΡΗΣ

Τίτλος: Το Παιχνίδι των Ράζλερ (Τόμος 1ος) - Δαίμονες του Παρελθόντος 
Συγγραφέας: Κώστας Βουλαζέρης
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Γλώσσα: Ελληνικά


Άδεια Creative Commons 
(Αναφορά Δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα 3.0 Ελλάδα)

6/8/15

AΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ 12 ΜΗΝΕΣ

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Ο Ιανουάριος πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό . Ο Ιανός ήταν θεός με δύο πρόσωπα, τα οποία κοίταζαν σε αντίθετες κατευθύνσεις, γι’ αυτό τον αποκαλούσαν  διπρόσωπο Ιανό. Τα δυο του πρόσωπα συμβόλιζαν την αρχή και το τέλος, τη νιότη και το γήρας, την είσοδο και την έξοδο. Γι’ αυτό και του αφιέρωσαν τον Ιανουάριο, που, σαν πρώτος μήνας του χρόνου, κοίταζε προς τον προηγούμενο χρόνο και προς τον επόμενο.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare, που σημαίνει καθαρίζω, εξαγνίζω. Ήταν αφιερωμένος στο θεό του Άδη Φέβρουο και στους νεκρούς. Με το παλαιότερο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου και οι άνθρωποι έπρεπε να μπουν στον καινούργιο χρόνο καθαροί και αμόλυντοι. Με την καθιέρωση του Ιουλιανού ημερολογίου το 46 π.Χ. περιορίστηκαν οι ημέρες του από 30 σε 29 και την εποχή του αυτοκράτορα Αύγουστου του αφαιρέθηκε άλλη μια μέρα, η οποία προστέθηκε στον Αύγουστο, και έτσι έχει 28 ημέρες, και 29 κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε το έτος αντί 365 ημέρες έχει 366 και ονομάζεται δίσεκτο από το (δις έκτη), δηλαδή δύο φορές η 24η του μήνα, που ήταν η έκτη μέρα πριν από τις Καλένδες του Μαρτίου. Εμείς τον λέμε «Φλεβάρη» επειδή τότε ανοίγουν οι φλέβες της γης, δηλαδή αναβρύουν πολλά νερά, τον λέμε και «Κουτσοφλέβαρο», επειδή έχει λιγότερες μέρες.

3/8/15

JANE EYRE - CHARLOTTE BRONTE


Τίτλος: Jane Eyre
Συγγραφέας:  Charlotte Bronte (1816-1855)
Είδος: Fiction, Μυθιστόρημα
Γλώσσα: Αγγλικά

Σύντομη περίληψη
Orphaned into the household of her Aunt Reed at Gateshead, subject to the cruel regime at Lowood charity school, Jane Eyre nonetheless emerges unbroken in spirit and integrity. She takes up the post of governess at Thornfield, falls in love with Mr. Rochester, and discovers the impediment to their lawful marriage in a story that transcends melodrama to portray a woman's passionate search for a wider and richer life than Victorian society traditionally allowed.