10/8/13

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φωτογραφία του Παρισιού με την μέθοδο της δαγγεροτυπίας 
από τον  Λουί Νταγκέρ (Louis-Jacques-Mandé Daguerre) 1839
    Μόλις εμφανίστηκε η φωτογραφία, το 1839, η κύρια θεματολογία των πρώιμων φωτογραφιών ήταν τα τοπία, τα μνημεία και τα πορτραίτα. Τα πρώτα χρόνια που εμφανίστηκε η φωτογραφία -  η δαγγεροτυπίες (φωτογραφία σε γυαλί) είναι σχεδόν ανύπαρκτες οι οικογενειακές φωτογραφίες πορτραίτων. Εκείνη την περίοδο τα πορτραίτα τα έφτιαχναν οι ζωγράφοι στους πίνακες ζωγραφικής.Το πρακτικό πρόβλημα που υπήρχε ήταν οι πολύ μεγάλοι χρόνοι στην λήψη και αυτό απαιτούσε απόλυτη ακινησία από τους φωτογραφιζόμενους, κάτι που ήταν δύσκολο να το πετύχουν. Για το λόγο αυτό υπήρχαν ειδικά στηρίγματα του κεφαλιού και των ώμων και άλλα αντίστοιχα για ολόσωμες φωτογραφίες που κρατούσαν το σώμα σταθερό.
            Για να φωτογραφίσει ο φωτογράφος μια οικογένεια έπρεπε να έχει πολλά στηρίγματα.Το πρόβλημα σε αυτές τις φωτογραφίες ήταν τα παιδιά που δε μπορούσαν να μείνουν ακίνητα πολύ ώρα. Για αυτό συναντάμε φωτογραφίες παιδιών στην δεκαετία του 1850. Η παλιότερη οικογενειακή φωτογραφία στην Ελλάδα έγινε στον Πειραιά το 1852. Είναι μία δαγγεροτυπία που δείχνει μια οικογένεια.  

Ο φωτογράφος Φίλιππος Μαργαρίτης
           Ο Φίλιππός Μαργαρίτης ήταν ένας φωτογράφος της Αθήνας του τραβούσε οικογενειακές φωτογραφίες το 1855. Μια από αυτές τις φωτογραφίες ήταν η παλιά γενιά με την παραδοσιακή φουστανέλα και νεότερη που τη διαδέχεται φορώντας τα φράγκα.
          
Οικογένεια Αθηναίων 1855-1890
Το 19° αιώνα οικογενειακές φωτογραφίες έγιναν μόδα. Σταδιακά οι οικογενειακές φωτογραφίες άρχισαν να γίνονται πρότυπα.  Ο άντρας και αφέντης της οικογένειας έβγαινε πάντα καθιστός, η γυναίκα βρισκόταν όρθια στα δεξιά, τα μικρά παιδία στην αγκαλιά, τα μεγάλα στεκόταν δίπλα στον πατερά και τον κρατούσαν με μεγάλη ασφάλεια. Η πεθερά ή η μάνα καθόταν διπλά στον άντρα της οικογένειας. Τα υπόλοιπα παιδία ήταν όρθια και συμμετρικά ανάλογα με το ύψος.
            Μετά την έναρξη του μεταναστευτικού ρεύματος οι φωτογραφίες αυτές αποτελούσαν ένα απλό και ολοκληρωμένο τρόπο επικοινωνίας με τους συγγένειες που βρίσκονταν μακριά.                      

Γεωργία Αλεξίου
Φωτογράφος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου