12/12/15

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΑΡΑΒΙ


          Η Ελλάδα έχει την δική της παράδοση και τα δικά της ήθη και έθιμα. Το Χριστουγεννιάτικο καράβι έχει τις ρίζες του κυρίως από τις νησιωτικές περιοχές. Συμβολίζει την καινούρια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά την γέννηση του Χριστού.
          Τα παιδιά των νησιών, σε ολόκληρο το Αιγαίο, αλλά και στο νησί μου, κατασκευάζουν από χαρτόνι και ξύλα, ένα μικρό καράβι, το στολίζουν με χρωματιστά χρυσόχαρτα, του βάζουν άλμπουρα – σχοινιά και με αυτό γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι και λένε τα κάλαντα.
          Την παραμονή των Χριστουγέννων στα σπίτια νοικοκυρές και οι νοικοκυραίοι καλοντυμένοι και χαρούμενοι προσμένουν τα παιδιά να του πουν τα κάλαντα.
«Σ΄ ένα σου πρέπει αφέντη μου
Καράβι ν΄ αρματώσεις
Και τα σχοινιά του καραβιού
Να τα μαλαματώσεις …»
Οι νοικοκυρές φιλεύουν τα παιδιά με μελομακάρονα και χριστόψωμα και οι νοικοκυραίοι με νομίσματα. Αυτά τα παιδιά, τα τοποθετούν μέσα στο καραβάκι και στο τέλος τα μοιράζονται.
          Το καράβι δεν φέρνει στο νησί μόνο αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά είναι αυτό που τα παίρνει πίσω. Δεν συμβολίζει μόνο ζεστές οικογενειακές στιγμές, αλλά και στιγμές αποχωρισμού των μελών των περισσότερων οικογενειών του νησιού. Έτσι το καράβι είναι συνυφασμένο με την χαρά του ερχομού των ξενιτεμένων και τις δυσάρεστες αναμνήσεις του αποχωρισμού.
          Το καραβάκι των Χριστουγέννων  ήταν και τάμα στο Άγιο Νικόλα, το Άγιο και προστάτη των θαλασσινών. Για να έχουν οι ναυτικοί καλά ταξίδια σε ήρεμες θάλασσες και να τους προστατεύει από τους κινδύνους που παραμονεύουν κάθε στιγμή στους ναυτικούς μας.

Ευαγγελία Αλεξίου
Μέλος του συλλόγου
«ΗΛΕΚΤΡΟΝ» Μεταμόρφωσης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου