7/5/15

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΝ AΝΘΡΩΠΟ


Έρχεται σιγά - σιγά το Καλοκαίρι και ήδη κάποιοι άνθρωποι έχουν κάνει το πρώτο τους μπάνιο στην θάλασσα.
Ήρθε η ώρα να πάρουμε την φωτογραφική μας μηχανή και να αρχίζουμε να καταγράφουμε από τις συνήθειες των ανθρώπων, αυτά που με το «φωτογραφικό» μας μάτι, τα βρίσκουμε ενδιαφέροντα!
Προσπαθώντας να βρούμε κάτι ενδιαφέρον, συνήθως καταγράφουμε ντόπιους την ώρα που εργάζονται. Αυτό κάνει την φωτογραφία πιο φυσική. Γενικά είναι ωραίο να καταγράφουμε παραδοσιακά ή γραφικά επαγγέλματα, όπως ψαράδες, γεωργοί.
Χρειάζεται πολλές φορές να έχουμε αρκετό χρόνο για να παρατηρήσουμε και να μελετήσουμε την δουλεία που κάνει κάποιος άνθρωπος, για να μπορούμε να το «καταγράψουμε» σωστά. Καθώς ήμαστε έτοιμοι για να πατήσουμε το «Κλικ» καλό είναι να προσθέσουμε μέσα στην φωτογραφία και την εργασιακή ατμόσφαιρα που υπάρχει στο περιβάλλον  πχ. Φωτογραφίζουμε τον ψαρά που ράβει τα δίχτυα, αλλά καταγράφουμε και τα δίχτυα, φωτογραφίζουμε τον βοσκό, αλλά  καταγράφουμε μαζί με τα ζώα.
Ακόμη ενδιαφέρον είναι να «καταγράψουμε» διαφορές ζωντανές εικόνες, όπως είναι τα πανηγύρια, οι χοροί, τα έθιμα, ή και παρέες στα καφενεία, παιδιά που παίζουν, ή εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων.
Μερικές φορές μας εξυπηρετεί οι άνθρωποί να ξέρουν ότι τους φωτογραφίζουμε και πολλές φορές είναι συνεργάσιμοι με εμάς που θέλουμε να τους φωτογραφίσουμε. Ακόμη και οι στημένες φωτογραφίες έχουν ενδιαφέρον!  
Καλό θα είναι όταν φωτογραφίζουμε να είμαστε διακριτικοί και να μην «εισβάλουμε» στις ζωές των ανθρώπων, για αυτό προσπαθούμε να φωτογραφίζουμε την ώρα που οι άνθρωποι είναι απασχολημένοι με την δουλεία που κάνουν.
Ένας καλός φακός που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ο 28 – 200, που μας δίνει πολλές επιλογές και μας εξυπηρετεί να χρησιμοποιήσουμε 100  έως  400 ASA.
Είπαμε πρέπει να ότι πρέπει να είμαστε διακριτικοί και ευγενικοί όταν  φωτογραφίζουμε τους ανθρώπους. Μη ξεχνάμε ότι σε κάποια μέρη του εξωτερικού δεν επιτρέπετε να φωτογραφίσουμε ανθρώπους και πρέπει να σεβαστούμε, όταν μας αρνούνται να τους φωτογραφίζουμε!
Πρέπει να θυμόμαστε στο τέλος για να βγάλουμε καλές φωτογραφίες, ότι σημαντικό ρόλο παίζει και ο φωτισμός.
Το πρωινό και το απογευματινό φως είναι πολύ γλυκό και γλυκαίνουν πολύ τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, ενώ  όταν έχει συννεφιά προσφέρει μία εξισορρόπηση τον χρωματικών τόνων.
Αποφεύγουμε το μεσημεριανό φως, γιατί είναι πολύ σκληρός φωτισμός και μας χαλάει πολύ τα χαρακτηριστικά!
Πιστεύω να βοήθησα!  Καλή φωτογράφιση!   

Γεωργία Αλεξίου
Φωτογράφος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου