26/7/16

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε


Μεταμόρφωση 18 Ιουλίου 2016
Αρ. Πρωτ.  845
Προς :
  Αξιότμιμο κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
  Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό

Κοινοποιούμενη
1.- Στον Υπουργό Οικονομίας,
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
κ. Γεώργιο Σταθάκη
2.- Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας
Καταναλωτή/Τμήμα Γενικών και Ειδικών Υπηρεσιών

Αξιότιμοι Κύριοι,

          Ο σύλλογός μας, ο σύλλογος «ΗΛΕΚΤΡΟΝ» Μεταμόρφωσης λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια, προσπαθώντας μεταξύ άλλων να βελτιώσει την ζωή των κατοίκων της πόλης μας.
          Περιήλθε λοιπόν σε γνώση του συλλόγου μας ότι τα ΕΛΤΑ από 10-7-2015 με εγκύκλιο που υπογράφει ο κ. Γιάννης Λεπενιώτης επέβαλαν επιβάρυνση 0,35 ευρώ στους συναλλασόμενους πελάτες τους με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
          Διαμαρτυρηθήκαμε όπως έπραξαν και άλλοι, εγγράφως στα ΕΛΤΑ, τα οποία δυστυχώς συνέχισαν την παράνομη χρέωση, μέχρις ότου αναγκάστηκαν να την καταργήσουν τον Μαίο 2016 και ύστερα από παρέμβαση της Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή. Αν και είχαν λάβει από τον Φεβρουάριο σχετικό έγγραφο από την Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή, για το νόμιμο της χρέωσης αυτής συνέχισαν να χρεώνουν τους πελάτες τους άλλους 2 – 3 μήνες. Υπολογίζουμε ότι τους δέκα μήνες που λειτούργησε η αυτή παράνομη χρέωση,  τα ΕΛΤΑ καρπώθηκαν περίπου 6 – 7.000.000 ευρώ.
          Σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 1 και 3 του Ν. 3862/2010 «Με την επιφύλαξη άλλων ειδικότερων διατάξεων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «επιβάλλεται σε βάρος των παρόχων και των δικαιούχων υπηρεσιών πληρωμών», οι οποίοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις διατάξεις των κεφαλαίων IV και V αυτού νόμου πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται. Κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνονται ιδίως υπ΄ όψη και συνεκτιμώνται: α) η βαρύτητα της παράβασης β) η συχνότητα αυτής γ) η διάρκειά της δ) οι ειδικές συνθήκες τέλεσης της ε) ο βαθμός υπαιτιότητας και στ) ο κύκλος εργασιών του παραβάτη (,,,,) 3. Η επιβολή των ως άνω διοικητικών κυρώσεων είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλη αστική, ποινική ή πειθαρχική κύρωση που προβλέπεται σε βάρος των φορέων παροχής και των δικαιούχων υπηρεσιών πληρωμών από τον νόμο αυτόν και την κείμενη νομοθεσία.
          Ζητήσαμε λοιπόν στις 17-4-2016 από τον αρμόδιο υπουργό κ. Γεώργιο Σταθάκη να εφαρμόσει τον Νόμο και να επιβάλει το πρόστιμο που αναλογεί σε βάρος των υπευθύνων των ΕΛΤΑ, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις έκτακτες οικονομικές καταστάσεις της εποχής, έλαβαν την απόφαση και επέβαλαν σε βάρος του καταναλωτικού κοινού το χαράτσι των 0,35 ευρώ για κάθε συναλλαγή με κάρτα. Ας μην ξεχνάμε ότι μεταξύ αυτών που πλήρωσαν τα παραπάνω χρήματα για τις συναλλαγές τους είναι και άνεργοι, είναι ο γονιός που έστειλε χρήματα στον φαντάρο υιό του που φυλάει τα σύνορα, είναι η γιαγιά που έστειλε χρήματα στο εγγονάκι της για τα γενέθλιά του, είναι η χήρα με την σύνταξη των 380 ευρώ που μέσα στον ίδιο μήνα είχε να πληρώσει φως, νερό τηλέφωνο, είναι άνθρωποι για τους οποίους τα 0,35 λεπτά επί πλέον σε κάθε συναλλαγή με τα ΕΛΤΑ, τους είναι πολύτιμα.
          Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες επιστολές μας ο κ. Σταθάκης δεν μας γνωστοποίησε ότι επέβαλε το πρόστιμο. Αντιθέτως παρά το γεγονός ότι ρητά στον νόμο αναφέρεται η προσωπική και εξατομικευμένη υποχρέωση του εκάστοτε Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, παρέπεμψε ένα από τα έγγραφά μας στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, ο δε διευθυντής κ. Β. Καρόπουλος μας διαβίβασε το απαντητικό έγγραφο των ΕΛΤΑ, κλείνοντας έτσι την υπόθεση, αντί να επιστρέψει το έγγραφο πίσω στο γραφείο του κ. Υπουργού.

          Επειδή πρόκειται για θέμα ηθικής τάξεως, δεδομένου δε του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, απευθυνόμαστε σε Εσάς και ζητάμε την παρέμβασή Σας, ώστε ο κ. Σταθάκης να επιβάλει σε βάρος των υπευθύνων των ΕΛΤΑ παραδειγματικό πρόστιμο.

          Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία θελήσετε.

Μετά Τιμής


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Παναγιώτα                                         Χρήστος                                         Θεμιστοκλής
  Λαμπροπούλου                                 Κουστιμπής                                         Αλεξίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου