21/5/12

ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ


   Το να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να επιτρέψει στη δραχμή, δυστυχώς σήμερα δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα πιθανό σενάριο, που εύχονται οι κύκλοι των κερδοσκόπων και όσοι έχουν άγνοια των κινδύνων που μας περιμένουν.
     Δυστυχώς η πορεία της χώρας μας μέσα στο ευρώ, αποδείχτηκε αποτυχημένη. Η χώρα μας δεν είχε τις οικονομικές δυνατότητες για να αντέξει στην ευρωζώνη, οι εκάστοτε κυβερνήσεις αποδείχτηκαν ότι ήταν κατώτερες των περιστάσεων και δεν μπόρεσαν να προωθήσουν τις αλλαγές που είχε ανάγκη ο τόπος για να κρατηθούμε στο ευρώ, ούτε ο λαός ενημερώθηκε για τις αλλαγές που έπρεπε να του γίνουν βίωμά μου. Αποτέλεσμα η συνεχής υποβάθμιση της οικονομίας μας με κατάληξη την σημερινή κατάσταση.
   Το ερώτημα που τίθεται : Η λύση στο πρόβλημα είναι εδώ και τώρα έξω από το ευρώ;;;;
   Η απάντηση είναι δύσκολη. Τα οφέλη είναι ελάχιστα και τα δεινά που μας περιμένουν πολλά.
  Η έξοδός μας από το ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι οι οικονομικοί κολοσσοί που θα χάσουν αυτά τα τεράστια κεφάλαια δεν θα θελήσουν να εκδικηθούν την φτωχή Ελλάδα ;;
     Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα είναι μια μακρόχρονη και ψυχοφθόρα για τον λαό διαδικασία. Θα γίνει με σταδιακή διακοπή της χρηματοδότησης από την τρόικα και θα οδηγήσει αυτόματα σε αδυναμία πληρωμής κοινωνικών δαπανών, μισθών του δημοσίου, συντάξεων και κάθε είδους οφειλής του κράτους. Η ΕΚΤ θα σταματήσει να δανείζει τις Ελληνικές Τράπεζες και η ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα σταματήσει. Άμεση ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης : Η έκδοση νέου νομίσματος, το οποίο πιθανότατα δεν θα είναι μετατρέψιμο σε νομίσματα άλλων χωρών. Αυτόματα όλες οι πράξεις που γίνονται στην Ελλάδα θα μετατραπούν από πράξεις του ευρώ σε ισόποσες αξίες του νέου νομίσματος. Αν δεν συμβεί αυτό, αλλά αφεθούν να διαμορφωθούν οι αξίες ελεύθερα μέσω της αγοράς συναλλάγματος, τα σημειωθεί ραγδαία υποτίμηση της νέας δραχμής και εκμηδενισμός των εισοδημάτων, μέσω του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού. Το βέβαιο είναι ότι όσα οφείλει σήμερα το δημόσιο και οι επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα σε εγχώριο χρέος θα μετατραπεί σε δραχμές.
     Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει μία υποτίμηση της τάξεως του 25-40% προκειμένου να καταφέρει να ισορροπήσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να αποκτήσει πλασματικά η χώρα την πολυπόθητη λιτότητα. Η συνέχεια είναι αβέβαιη γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η είσπραξη των φόρων, η πιθανή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ο μηδενισμός των καταθέσεων, το ποσοστό ανόδου των τιμών κ.α.
     Επειδή δεν θα μπορούν να βρουν χρήμα οι Τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, κάθε επιχείρηση θα συρρικνωθεί, θα πέσει ακόμα περισσότερο ο τζίρος της αγοράς και θα ανέβει η ανεργία σε ποσοστό που θα δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις. Θα είναι σχεδόν αδύνατη η εισαγωγή πρώτων υλών για τις επιχειρήσεις της χώρας, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να κλείσουν, ή το πιθανότερο να μεταφερθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ ή την Τουρκία.
    Οι μόνοι που θα κερδίσουν από την αλλαγή αυτή είναι οι διεθνείς κερδοσκόποι και οι «συμπολίτες μας» που έχουν φυγαδεύσει τεράστια ποσά ευρώ στο εξωτερικό, ώστε σε περίπτωση υποτίμησης  να επιστέψουν μικρό μέρος των κεφαλαίων τους και να αγοράσουν ότι πολύτιμο υπάρχει στον τόπο, σε εξευτελιστικές τιμές.
    Χρέος όλων μας είναι να αγωνιστούμε σήμερα, εδώ που είμαστε να παραμείνουμε στο ευρώ. Να περάσουμε την κρίση και μετά να δούμε τι θα κάνουμε.
Σας ευχαριστώ.

ΘΕΜΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
Γραμματέας συλλόγου «ΗΛΕΚΤΡΟΝ»
Μεταμόρφωσης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου