16/1/13

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜBΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ



Μεταμόρφωση 16-01-2013


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ  11-12-2012
          Ο νόμιμος τρόπος συγκρότησης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία μπορεί μεν να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, πλην όμως ο ίδιος ο νόμος την αναγορεύει σε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ για την εκπόνηση του σχεδίου του προϋπολογισμού (άρθρο  3 της με Αριθ. οικ. 3966 (ΦΕΚ Β 141/2011) ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών  Αποκέντρωσης, Ηλεκτρ. Διακυβέρνησης – Οικονομικών: Διαδικασίες κατάρτισης, ελέγχου και δημοσιότητας του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το οποίο “Η εκτελεστική επιτροπή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης, συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπηρεσιών του Δήμου καθώς και της επιτροπής διαβούλευσης, για τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, και εισηγείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού προς την οικονομική επιτροπή".
          Η ορθή επομένως λειτουργία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ αναγορεύεται ΡΗΤΑ από τις άνω διατάξεις, ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να καταρτισθεί ΟΡΘΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ το σχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο εν συνεχεία, καλείται το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει οριστικά με την απόφαση του. Τυχόν ακυρότητες – παραλείψεις κατά την προδικασία της κατάρτισης του σχεδίου του Προϋπολογισμού, οδηγούν σε ακυρότητα και του ιδίου του τελικού προϋπολογισμού που τελικώς εγκρίνεται, όπως στην προκειμένη περίπτωση.
1ΟΝ Όσον αφορά την υποχρεωτική κοινοποίηση των Προσκλήσεων προς τα μέλη της  Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Ενώ για την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία συζήτησε πέρυσι τον προϋπολογισμό του 2012, δεν απεστάλησαν καθόλου προσκλήσεις στα μέλη της επιτροπής, για την αντίστοιχη συνεδρίαση προς συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013, ο Δήμος Μεταμόρφωσης έστειλε προσκλήσεις, χωρίς να τηρήσει τα προβλεπόμενα. Ας ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο ο έχων την ευθύνη για την νόμιμη λειτουργία της επιτροπής, ποία από τις δύο ενέργειες του ήταν νόμιμη και ποια όχι.
          Η πρόσκληση που στάλθηκε φέτος δεν κοινοποιήθηκε. Απλά στάλθηκε μέσα σε φάκελο με υπάλληλο του Δήμου, χωρίς να συνταχθεί και να υπογραφεί απόδειξη παραλαβής από τους παραλήπτες. Με τον τόπο που απεστάλησαν οι προσκλήσεις στα μέλη της επιτροπής, δεν αποδεικνύεται ότι παρελήφθησαν οι προσκλήσεις από όλα τα μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά) μέσα στην προθεσμία που προβλέπει ο Νόμος.
          Ο ν. 3463/2006 ορίζει στο άρθρο 284 παραγ. 1 ότι «Οι επιδόσεις ή κοινοποιήσεις πράξεων των δημοτικών ή κοινοτικών αρχών που προβλέπονται από τον Κώδικα γίνονται από όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας …. Και ο ν. 3731/2008 ορίζει στο άρθρο 1 ότι « Η Δημοτική Αστυνομία «Επιδίδει τα πάσης φύσεως έγγραφα του οικείου Δήμου ή άλλων Δημοτικών Αρχών εντός των διοικητικών ορίων του οικείου δήμου ….» Και αν ακόμη δεχτούμε ότι η αποστολή στα μέλη της επιτροπής της πρόσκλησης μέσα σε απλό φάκελο με τυχαίο και αναρμόδιο πρόσωπο (πιθανόν κάποιον εργαζόμενο στον Δήμο) είναι η προσήκουσα, αυτή πρέπει να αποδεικνύεται από σχετική σημείωση που προβλέπει το ειδικό βιβλίο της παραγ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 2690/1999.
2ον Δεν προσκλήθηκαν όλα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (Τακτικά και Αναπληρωματικά), αλλά έγινε επιλεκτική πρόσκληση κάποιων μελών. Έχοντας εύλογο ενδιαφέρον, ζήτησα να μου επιδειχθούν τα αποδεικτικά επίδοσης των προσκλήσεων, όπως προβλέπει έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει σταλεί προσωπικά στον Δήμαρχο Μεταμόρφωσης, αλλά δεν έχω λάβει απάντηση και για τον λόγο αυτό έχω ζητήσει τον πειθαρχικό έλεγχο των υπευθύνων.
3ον Η πρόσκληση που στάλθηκε στα μέλη της Επιτροπής για την συνεδρίαση της 10-12-2012 δεν συνοδεύθηκε από προσχέδιο προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος.
          Ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής, σε σχετική ερώτηση Δημότη γιατί δεν υπάρχει προσχέδιο προϋπολογισμού πάνω στο οποίο θα γίνει συζήτηση, απάντησε ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ακόμη έτοιμος, αλλά συντάσσεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.
4ον Παράτυπα κλήθηκε στην επιτροπή σύλλογος που δεν είχε συμπεριληφθεί ως μέλος της κατά την αρχική συγκρότηση της Επιτροπής.
          Προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο σύλλογος τριτέκνων Μεταμόρφωσης. Ο σύλλογος αυτός δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική συγκρότηση της επιτροπής τον Ιανουάριο του 2011, γιατί δεν είχε νόμιμη υπόσταση, όπως προκύπτει από τα τότε πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είχε δημοσιευθεί το καταστατικό του. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης συγκροτείται σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν. 3852/2010 για χρονικό διάστημα το πολύ 2,5 ετών, χωρίς να προβλέπεται διορισμός νέων μελλών στην επιτροπή. Εφ΄ όσον ο σύλλογος Τριτέκνων Μεταμόρφωσης, δεν συμπεριλήφθηκε στην αρχική σύνθεση της επιτροπής, η εκ των υστέρων συμμετοχή του, δεν είναι σύννομη.
          Εσείς κ. Σύμβουλοι θα αποφασίσετε αν θα πρέπει να συνεχίσετε την συζήτηση επί του προϋπολογισμού ή θα πρέπει να ζητήσετε να γίνει εκ νέου νόμιμη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Επισημαίνω ότι για την περσινή συνεδρίαση της επιτροπής η προσφυγή μου προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απερρίφθη για τυπικούς μόνο λόγους, λόγω ελλείψεως νομίμου συμφέροντος και εκκρεμεί αναφορά μου στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 


ΑΛΕΞΙΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου