3/5/16

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΧΡΕΩΣΗ 0,35 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΤΑ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ


Μεταμόρφωση 18 Απριλίου 2016
Αρ. Πρωτ.  817
Προς τους :
1.- κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
2.- κ.κ. Βουλευτές Επικρατείας. Α’ και Β’ Περιφέρειας Αθηνών
και Αττικής
3.- Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή


Θέμα : Παράνομη η χρέωση 0,35 ευρώ για την πληρωμή με κάρτα.

Αξιότιμοι Κύριοι,
            Πολλά μέλη μας χρησιμοποιούν την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε. (ΕΛΤΑ), για να αγοράσουν τις υπηρεσίες της, ή τα προϊόντα τα οποία πουλάει στους καταναλωτές.
            Εκτός από την πώληση γραμματοσήμων, την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, την πώληση φιλοτελικών προϊόντων (απλές σειρές γραμματοσήμων, τετράδες, φυλλαράκια, φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, φάκελοι με επικολλημένα γραμματόσημα σφραγισμένα με ειδικές αναμνηστικές σφραγίδες, φεγιέ κλπ), τα ΕΛΤΑ ΑΕ επιδίδονται σε πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες, οι οποίες δεν έχουν καμιά σχέση με το γραμματόσημο. Συγκεκριμένα ασχολούνται με την είσπραξη διαφόρων λογαριασμών (ΔΕΗ, Νερό, ΟΤΕ, κινητή τηλεφωνία, πληρωμή Εφορίας (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, Φόρου εισοδήματος κλπ) και άλλους που δεν γνωρίζουμε). Ασχολούνται με την πώληση διαφόρων αντικειμένων, ήτοι τετράδια, εικόνες, κομπολόγια, βιβλία, μπιμπελό από πλεξικλάς, μπρούτζινα αντικείμενο, ξυστά λαχεία, ακόμη και τσίχλες. Λειτουργούν ως πολυκατάστημα.
            Με της εγκύκλιο της εταιρείας με αριθμό 1.4.2/70, την οποία υπογράφει ο κ. Γιάννης Λεπενιώτης, με την ιδιότητα του γενικού εμπορικού διευθυντή, υποχρεώνονται οι πελάτες για κάθε συναλλαγή που γίνεται με πιστωτική κάρτα, να πληρώνουν ένα επιπλέον ποσόν 0,35 Ευρώ για την χρήση της πιστωτική κάρτας. Για την πληρωμή αυτή εκδίδεται ιδιαίτερη απόδειξη, χωρίς το επί πλέον ποσό να ενσωματώνεται στον λογαριασμό του πελάτη, (απόδειξη ή τιμολόγιο).
            Τα ΕΛΤΑ σε απαντητικό έγγραφό του προς τον σύλλογό μας, χαρακτήρισαν την χρέωση 0,35 € για κάθε συναλλαγή με κάρτα ως …. τέλος, δηλαδή εμφανίστηκαν ως «Βουλή» δηλαδή υπηρεσία η οποία νομοθετεί και επιβάλει τέλη, παρά την ρητή συνταγματική επιταγή, ότι κανένας φόρος ή τέλος δεν επιβάλλεται χωρίς να υπάρχει σχετικός νόμος.
            Ύστερα από διαμαρτυρία του συλλόγου μας σε επιστολή της η ΕΛΤΑ ΑΕ ισχυρίζεται ότι «το εν λόγω τέλος αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην τράπεζα και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί κέρδος και δεν οφελούνται τα ΕΛΤΑ» και σε άλλο σημείο ότι το «τιμολόγιο … εγκρίνεται από την ΕΕΤΤ»
            Απευθυνθήκαμε μεταξύ άλλων και στην Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος με το έγγραφό του με αριθ πρωτ. 9186/28-3-2016 γνωστοποιεί στα ΕΛΤΑ ότι σύμφωνα με τον Ν. 4370/2016 «Ο προμηθευτής δεν δικαιούται να επιβάλει επιβαρύνσεις στους καταναλωτές για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής» και ότι με το άρθρο 77 παραγ. 1 και 3 του Ν. 3862/2010 «Με την επιφύλαξη άλλων ειδικοτέρων διατάξεων, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επιβάλλεται σε βάρος των παρόχων και των δικαιούχων υπηρεσιών πληρωμών … πρόστιμο… Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται… Η επιβολή των ως άνω διοικητικών κυρώσεων είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλη αστική, ποινική ή πειθαρχική κύρωση ….»
            Επειδή η ΕΛΤΑ Α.Ε. έχει ενημερωθεί εγγράφως για την ισχύουσα νομοθεσία.
            Επειδή μέχρι σήμερα η εταιρεία ΕΛΤΑ Α.Ε. δεν συμμορφώθηκε με την κείμενη νομοθεσία και εξακολουθεί να εισπράτει το ποσό των 0,35 ευρώ για κάθε συναλλαγή με κάρτα.
            Παρακαλούμε :
      α. Τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να επιβάλλει το ανώτατο προβλεπόμενο πρόστιμο σε βάρος κάθε υπευθύνου προσώπου των ΕΛΤΑ, ο οποίος είχε την υποχρέωση να δώσει εντολή να καταργηθεί από την ΕΛΤΑ Α.Ε. η παράνομη είσπραξη 0,35 ευρώ για κάθε συναλλαγή με κάρτα και δεν το έπραξε. Το πρόστιμο να μην επιβληθεί στην εταιρεία, δεδομένου ότι ως εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι, το  πρόστιμο ουσιαστικά θα το πληρώσει ο μέτοχός της εταιρείας, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς οι φορολογούμενοι. Ζητάμε το πρόστιμο να επιβληθεί ατομικά σε βάρος των μελών του ΔΣ και κάθε άλλου υπευθύνου υπαλλήλου της ΕΛΤΑ Α.Ε. και αμέσως να βεβαιωθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ και να εισπραχθεί ως Δημόσιο Έσοδο. Παρακαλούμε δε να τηρείται ενήμερος ο σύλλογος για την πορεία είσπραξης του προστίμου.
      β. Τους κ.κ. Βουλευτές να καταθέσουν σχετική ερώτηση στην Βουλή.
      γ. Ο κ. Συνήγορος του καταναλωτή να στείλει την υπόθεση στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, για την διερεύνηση των τυχών αξιόποινων πράξεων.

              δ. Τα ΜΜΕ στα οποία γνωστοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται για την δημοσιοποίηση του θέματος, ώστε αυτό να γίνει γνωστό στους πολίτες και να αρνούνται την καταβολή των 0,35 ευρώ.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιώτα Λαμπροπούλου                                                                  Θεμιστοκλής Αλεξίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου