26/9/12

ΗΛΕΚΤΡΟΝ: ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ


Μεταμόρφωση 3-9-2012
αρ. πρωτ.  260

Προς τον
Δήμο Μεταμόρφωσης
Δημοτικό Συμβούλιο
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Επιτροπή Ποιότητας Ζωής 


Θέμα : Δενδροφύτευση στους δρόμους της πόλης μας.

Κύριοι, 
   Δυστυχώς όπως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία συστηματική τάση των κατοίκων της πόλης μας να επιδιώκουν την νόμιμη ή παράνομη κοπή δέντρων που βρίσκονται μπροστά στα σπίτι ή τα καταστήματά τους. Η τάση αυτή ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις του Δασαρχείου, που προβλέπουν τον τρόπο κοπής δέντρων και την επιβολή κυρώσεων στους παρανομούντες.
   Ενδεικτικά ο σύλλογός μας σας αναφέρει ότι στην οδό Πευκών κόπηκαν τρία δέντρα μπροστά από κατάστημα που άνοιξε πρόσφατα. Σε άλλο σημείο του ίδιου δρόμου φτιάχτηκαν αυτοσχέδιες αυθαίρετες ράμπες για τις ανάγκες άλλου καταστήματος στις θέσεις που υπήρχε δυνατότητα να φυτευτούν δέντρα. Στον ίδιο δρόμο πρόσφατα σε μεγάλη λεύκα έχει κοπεί περιμετρικά η φλούδα του κορμού για να ξεραθεί, ενώ στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις πεύκων να έχουν ξεραθεί ύστερα από πότισμα με καυστικά υγρά.
   Δυστυχώς σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά δεν έχουν επέμβει ου αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Εξ όσων γνωρίζει ο σύλλογος, ακόμη και σε κραυγαλέες περιπτώσεις η Δημοτική Αρχή δεν έχει επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις. Γιατί ;;
   Στα πλαίσια των περιβαλλοντολογικών ευαισθησιών του συλλόγου μας, προτείνουμε σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, να ξεκινήσουμε μαζί συστηματική ενημέρωση των κατοίκων της πόλης μας, για τις ωφέλειες του πράσινου με παράλληλη ενημέρωση για τις συνέπειες και τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις καταστροφής των δέντρων. Να πεισθούν οι κάτοικοι ότι οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν.
   Παράλληλα με την ενημέρωση που θα γίνεται πόρτα – πόρτα από μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από υπαλλήλους του Δήμου και μέλη του συλλόγου μας, να βρεθούν και να χαρτογραφηθούν σημεία της πόλης μας, στα οποία να υπάρχει η δυνατότητα να φυτευτούν νέα δέντρα.
   Η  δενδροφύτευση να γίνει με πανηγυρικό τρόπο, να ανακοινωθεί εκ των προτέρων στον τοπικό τύπο και να κολληθούν ανάλογες αφίσες για να πληροφορηθεί ο κόσμος το γεγονός. Να γίνει προσπάθεια τα νέα δέντρα να «υιοθετηθούν» από τους περίοικους, οι οποίοι να τους ρίχνουν έναν κουβά νερό.
   Ο σύλλογός μας αναλαμβάνει την δημιουργία «μητρώου» για το κάθε δέντρο που θα φυτευτεί. Θα φωτογραφίσει κάθε δέντρο μόλις φυτευτεί, θα δημιουργήσει ειδική σελίδα στο «blog» του συλλόγου για το καθένα, θα παρακολουθεί την εξέλιξή του και σε περίπτωση καταστροφής του δέντρου θα ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για την επιβολή των νομίμων κυρώσεων.
   Η μέθοδος αυτή έχει ακολουθηθεί σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό και σε λίγα χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της οι πόλεις έχουν γίνει καταπράσινες.
   Είμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου οργάνου του Δήμου, για κάθε συνεργασία στο θέμα αυτό.

Διατελούμε, Με Υπόληψη

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Κουστιμπής                                                                Θεμιστοκλής Αλεξίου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου