24/9/13

ΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

          Μεταμόρφωση  23 Σεπτεμβρίου 2013
                                                               Αρ. πρωτ. 460



Προς :
1.- Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
2.- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής/Γενική Δ/ση
Εσωτερικής Λειτουργίας/Δ/ση Διοίκησης/Τμήμα
Τοπ. Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων
Κοινοποίηση:
1.- Δήμαρχο Μεταμόρφωσης
2.- Τεχνική Υπηρεσία
3.- Νομική Υπηρεσία

Θέμα: Το γκαράζ του Δήμου Ηρακλείου στην Μεταμόρφωση – Ευθύνες και αρμοδιότητες του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Σχετ: α. Το με αριθ. Πρωτ. 362/27-3-2013 έγγραφο μας.
β. Το με αριθ. Πρωτ. 25773/21532/27-5-2013 έγγραφό σας.
γ. Το με αριθ. Πρωτ. 33392/27640/29-8-2013 έγγραφό σας.
δ. Το με αριθ. Πρωτ. 21745/10-9-2013 έγγραφό του Δήμου Μεταμόρφωσης.
ε. Το με αριθ. Πρωτ. 4186/621/17-6-2013 έγγραφό του Δήμου Ν. Ιωνίας/Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης/Τμήμα Εφαρμογής Πολ/κών σχεδίων.
στ. Η με αριθμό 212/30-7-2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηρακλείου.
ζ.- Το με αριθ. Πρωτ. 455/17-9-2013 έγγραφο μας.
η. Το με αριθ. Πρωτ. 33392/27640/29-8-13 έγγραφό σας.

1.-        Σε απάντηση των α. β. και γ. σχετικών η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεταμόρφωσης σας έστειλε το δ. σχετικό, επικαλούμενη δήθεν αναρμοδιότητα του Δήμου στο κλείσιμο του γκαράζ του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με το άρθρο 186 παραγ. Ε αριθ. 17 του Ν. 3852/2010.
            Επικαλείται δε και την σχετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Την γνωμάτευση αυτή την επικαλέστηκε και ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο σε συζήτηση για το ίδιο θέμα τον Απρίλιο του 2012. Έχουμε ζητήσει εγγράφως την γνωμάτευση αυτή από τον Δήμο, αλλά δυστυχώς ο Δήμος σιωπηρά αρνείται να μας χορηγήσει αντίγραφο. Με την ευκαιρία παρακαλούμε να δώσετε εντολή στον Δήμο, να μας στείλει το αντίγραφο της γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας, όπως υποχρεούται να πράξει.

            Θα διαφωνήσουμε με τους ισχυρισμούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεταμόρφωσης και επιμένουμε ότι ο Δήμος Μεταμόρφωσης έχει ευθύνες, που συνεχίζει να επιτρέπει την λειτουργία του γκαράζ, εκτός των άλλων και για τους παρακάτω λόγους:

            Α.- Ισχυρίζεται με το παραπάνω έγγραφο η Τεχνική Υπηρεσία ότι σύμφωνα με την γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας ο χώρος δεν είναι δημοτικός κοινόχρηστος χώρος, ούτε ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δήμου. Προκύπτει όμως από το παραπάνω ε. σχετικό ότι ο συγκεκριμένος χώρος του γκαράζ που ανήκει στο Ο.Τ. Β29 του Δήμου Μεταμόρφωσης, είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος στάθμευσης σύμφωνα με το από 28-9-2011 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ 272ΤΑΑΠ/21-10-2011) έγκρισης πολεοδομικής μελέτης τμήματος της περιοχής ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση των Δήμων Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης.
            Ο ίδιος ο Δήμος Ηρακλείου στο στ. σχετικό αναφέρει ότι το γκαράζ είναι κοινόχρηστος χώρος στάθμευσης.
            Το ενδιαφέρον και οι αρμοδιότητες του Δήμου που απορρέουν από το παραπάνω ΠΔ είναι προφανείς.

            Β.- Σύμφωνα με το στ. σχετικό ο χώρος βρίσκεται στη ζώνη Β προστατευόμενη περιοχή Κηφισού και επομένως είναι αδύνατη η έκδοση περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης.Ο Δήμος οφείλει να προστατεύσει και την Β΄ ζώνη του Κηφισού και να μην επιτρέπει να λειτουργούν στην περιφέρεια του Δήμου εγκαταστάσεις χωρίς μελέτη και άδεια περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.

            Γ.- Η εγκατάσταση στερείται πιστοποιητικού πυρασφάλειας. Όταν από ένα μικρό κατάστημα 10 τετρ. μέτρων υγειονομικού ενδιαφέροντος ο Δήμος ζητά πιστοποιητικό πυρασφάλειας προκειμένου να δώσει άδεια λειτουργίας, γιατί για το γκαράζ του Δήμου Ηρακλείου δεν απαιτεί το πιστοποιητικό, ενώ γνωρίζει ότι αυτό δεν υπάρχει;; 

            Επί τέλους ζητάμε να κλείσει το παράνομο γκαράζ του Δήμου Ηρακλείου στην Μεταμόρφωση και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που σας έχουμε ορίσει με το παραπάνω ζ. σχετικό. Ο σύλλογός μας είναι αποφασισμένος να τηρήσει όσα αναφέρονται στο παραπάνω έγγραφό μας και να ζητήσει με κάθε τρόπο την τιμωρία κάθε υπευθύνου, εφ΄ όσον συνεχίσει να λειτουργεί το γκαράζ μετά την εκπνοή των προθεσμιών που θέσαμε.


2.-        Η υπηρεσία σας μας απέστειλε στις 29-8-2013 το παραπάνω η. σχετικό. Ηθελημένα ή αθέλητα δεν γνωρίζουμε, η διεύθυνση του συλλόγου μου έχει γραφεί οδός Πευκών 16 αντί του ορθού Πευκών 116, γεγονός το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν. Τελικά το έγγραφό σας το λάβαμε στις 19-9-2013.
            Με το παραπάνω έγγραφό σας διαβιβάζεται στους Δήμους Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης έγγραφα της περιφέρειας Αττικής, η οποία είναι υφισταμένη σας υπηρεσία και ζητάτε τις απόψεις τους. Θεωρούμε την ενέργειά σας ως παρελκυστική τακτική γιατί:
Α. Το με αριθ. Πρωτ. 70473/20-4-2012 έγγραφο που στέλνετε στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου, βρίσκεται στην κατοχή τους εδώ και Δεκαεπτά μήνες περίπου και είναι γνωστό το περιεχόμενο σ΄ αυτούς. Για το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου υπάρχουν πλείστες τοποθετήσεις ορθές ή λανθασμένες από διάφορες υπηρεσίες.
Β. Η διάταξη του Ν. 4053/2012 που αφορά την λειτουργία σταθμών αυτοκινήτων των ΟΤΑ είναι σαφής. Αφορά εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν με νόμιμες άδειες λειτουργίας και δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση του γκαράζ του Δήμου Ηρακλείου στην Μεταμόρφωση, τις πολλές παρανομίες του οποίου σας έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, χωρίς αποτέλεσμα.
Γ. Ο παραπάνω νόμος θέτει απαραίτητη προυπόθεση την ύπαρξη πιστοποιητικού πυρασφάλειας, το οποίο στερείται η εν λόγω εγκατάσταση.  Την παράβαση αυτή η οποία υποχρεώνει τον κάθε υπεύθυνο να κλείσει αμέσως το γκαράζ. Την αποσιωπείται.

            Σας δηλώνουμε ότι για τις μέχρι σήμερα πρακτικές όλων των υπηρεσιών ο σύλλογός μας προτίθεται να καταθέσει συμπληρωματικό υπόμνημα στον κ. Εισαγγελέα και να ζητήσει την διερεύνηση των ευθυνών του καθενός δημοσίου υπαλλήλου που υπογράφει στα έγγραφα για το θέμα αυτό.

            Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία που θα θελήσετε.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Κουστιμπής                                                                Θεμιστοκλής Αλεξίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου